Wageningen is een beeld rijker. Zaterdagmiddag werd op het Salverdaplein het Landbouwertje onthuld. Het beeld is een geschenk van studentenvereniging Nji-Sri en is een exacte kopie van een beeld dat in Deventer staat, waar de vereniging eerst was gevestigd.

Het Landbouwertje staat op steenworp afstand van de plek waar vroeger het beeld De Zaaier stond, voor het bestuursgebouw van de toenmalige Landbouwhogeschool, nu de Bassecour.

Bij een lustrumviering van Nji Sri in 2010 kreeg burgemeester Geert van Rumund een kleine replica van het beeld, dat in 1969 werd ontworpen door Peter Roovers De burgemeester zei dat hij graag een groter exemplaar in de stad zou willen.

Commotie

“Het vinden van een plek voor een beeld is in Wageningen niet altijd een eenvoudige zaak”, zei Van Rumund na de onthulling, doelend op de commotie die ontstond over het Vrijheidsvuur en het beeld Fly Away op de Markt.

Stan Gijsbers, president van Nji-Sri, is erg blij dat het beeld vlak bij de sociëteit aan de Nieuwstraat staat.

Het Landbouwertje stelt een student voor van de Rijks Hogere School voor Tropische en Subtropische Landbouw. De student met corpspet en studieboeken onder de arm leunt nonchalant op een oude ploeg. Het beeld is gemaakt door Frans Erdtsieck, oud-student van de school.

[bekijk hier een video van de onthulling; source: de Gelderlander]

 

Studentenvereniging Nji-Sri heeft Wageningen een beeld cadeau gedaan: het Landbouwertje. Het werd zaterdag 24 maart onthuld op het Salverdaplein. De WUR is er dan wel weg, maar met de onthulling van Het Landbouwertje is de landbouw wel weer prominent aanwezig in het stadshart.

Burgemeester Geert van Rumund bij zijn cadeau. Links 'model' Kees de Wijn die model stond voor de kop met de corpspet.
Burgemeester Geert van Rumund bij zijn cadeau. Links ‘model’ Kees de Wijn die model stond voor het beeld.

Die onthulling van het beeld, een geschenk aan de stad van studentenvereniging Nji-Sri, vond vanmiddag plaats onder een stralend zonnetje. Wagenings burgemeester Geert van Rumund mocht zijn cadeautje niet zelf uitpakken. Die eer was weggelegd voor James de Lidth de Jeude, ere-president van Nji-Sri en oud-burgemeester van Deventer, geassisteerd door Frans Erdtsieck, de maker van het beeld. Voor de oud-burgemeester was het de tweede keer dat hij het beeld onthulde.

Deventer

Dat zit zo. Sinds november 2005 staat op de Brink in Deventer exact zo’n beeld als nu op het Salverdaplein. Als toenmalig burgemeester van Deventer nam Van Lidth de Jeude het cadeau in ontvangst, zoals nu zijn Wageningse collega Van Rumund. Nji-Sri, in 1904 opgericht in Wageningen, was het grootste deel van haar bestaan verbonden aan de tropische landbouwschool in Deventer.

Het beeld op het Salverdaplein is dus feitelijk een dubbelganger. Maar het bestaat al bijna net zolang als het origineel, legt reünist Kees de Wijn uit. Het bronzen Landbouwertje dat Deventer kreeg, werd in 2005 gemaakt door oud-student Erdtsieck, die toen in Zuid-Afrika woonde. Het beeld kreeg na plaatsing nogal wat te verduren. Het werd met roze verf beklad en bijna van zijn sokkel getrokken.

Replica

Uit voorzorg liet De Wijn, die overigens model stond voor de kop van het beeld, daarom een jaar later op eigen kosten een replica van het beeld maken en naar Nederland verschepen. Dit beeld, dat nu dus op het Salverdaplein staat, heeft twaalf jaar bij De Wijn in de garage gestaan. Strikt genomen zijn beide bronzen overigens ook weer replica’s, van een keramieken exemplaar dat in 1969 in Deventer werd geplaatst en een ontwerp was van Peter Roovers. Dit oer-landbouwertje heeft de strijd tegen vandalen amper tien jaar volgehouden.

Burgemeester Van Rumund liet weten blij te zijn met Het Landbouwertje. Een kleiner exemplaar staat al een jaar of acht op zijn werkkamer. Hij kreeg die bij de lustrumviering van de vereniging in 2010. Toen liet hij zich ook ontvallen dat hij graag een groter exemplaar zou willen voor in de stad. Van Rumund heeft de plek op het Salverdaplein zelf uitgezocht. “Dit is de plek die tekenend is voor Wageningen als studentenstad.”

“Het is mooi dat er veel van dit soort dingen in de stad zijn die een verhaal vertellen.”
Burgemeester Geert van Rumund

Daarmee doelt Van Rumund op het Bassecour, het voormalige hoofdgebouw van de Landbouwuniversiteit aan het Salverdaplein. Het beeld staat op een tiental meters van de plek waar voorheen De Zaaier stond, het symbool van de WUR. Van Rumund: “Ik vind het heel leuk dat dit beeld hier staat. Het is mooi dat er veel van dit soort dingen in de stad zijn die een verhaal vertellen. Niet alleen het verhaal van Wageningen, maar ook dat van Deventer.”

Maker Frans Erdtsieck (rechts) en ere-president James de Lidth de Jeude van Nji-Sri onthullen het Landbouwertje op het Salverdaplein.
Maker Frans Erdtsieck (rechts) en ere-president James de Lidth de Jeude van Nji-Sri onthullen het Landbouwertje.

Slamat

De bijeenkomst op het plein werd bijgewoond door vrijwel alle hoofdrolspelers. James van Lidth de Jeude was er, de maker Frans Erdtsieck, model Kees de Wijn, voorzitter Madelinde Daane-van der Houwen van de reünistenclub van Nji-Sri, het bestuur van de vereniging en tientallen luidruchtige leden en reünisten, die elke spreker trakteerden op de verenigingsgroet ‘slamat’, wat zoiets betekent als “zo is het goed”.

[source: Resource]

 

{loadmodule mod_djimageslider,Onthulling van het Landbouwertje}