Bert en Anneke Velthuis geven met vreugde kennis van de publicatie van Bert’s boek “In a Four Wheeled Bed of Flowers”. De 26 in het Engels geschreven verhalen zijn stories om aan vrienden te vertellen

, relaxed op het terras, het laatste avondrood aan de horizon, een glas wijn in de hand, bakjes met olijven en geroosterde amandelen op de tafel.

De verhalen omarmen een leven van bijna tachtig jaar, de meest “ver weg” vertelsels gaan terug naar Bert’s jeugd in een provincie stad in het oosten van Nederland in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Deze verhalen worden gevolgd door stories en anekdotes over een tropische landbouw studie en het studentenleven in de jaren vijftig en – aan het einde van dat decennium – vertrek naar Afrika waar de vlaggen van koloniale mogendheden Groot Brittannië, Frankrijk, België, Spanje en Portugal nog steeds wapperden in de meeste landen ten zuiden van de Sahara. Het kleine Centraal Afrikaanse Britse Protectoraat Nyasaland – de Republiek Malawi vanaf 1964 – is het toneel voor de verhalen over een acht en dertig jaar thee planters leven. De laatste stories van het boek spelen zich af op het Spaanse eiland Ibiza waar Anneke en Bert de vintage jaren van hun leven in een finca doorbrengen, omringd door wijnranken en sinaasappel, citroenen, vijgen en amandel bomen. Humor, Bert’s levenslange makker, vergezelt hem in verscheidene van de verhalen waarvan één, “Napolo”, de Jaar Prijs voor 2011 van de Monthly Global Short Story Competition heeft gewonnen. 

Er is vijf sterren optimisme voor nodig om van een uitgever te verwachten dat hij een bejaarde pensioentrekkende rookie auteur met open armen zit op te wachten. Om de verhalen in drukinkt op papier te zien was meer nodig dan met het manuscript onder de arm mij aan te sluiten bij de rij van wachtenden voor de deur van de uitgever.

“Vanity Publishing” oftewel “Printing-on-demand” werd al snel door ons in de hoek geschoven. Het blijft vaak bij een of twee dozijn, soms niet al te aantrekkelijk ogende boeken voor familie en vrienden.

De enige overblijvende mogelijkheid was “Self Publishing”, het boek in eigen beheer uitgeven, een in eerste instantie alarmerend idee, alles zelf te moeten doen, het creëren van de omslag, de text-reading, het vinden van een geschikte drukkerij, het print-klaar maken van het manuscript, de administratie en verzending van de boeken, de publiciteit alsmede de onverwachte valkuilen omzeilen en de risico’s op het uitgevers pad manhaftig in de ogen zien. Uiteindelijk is alles nu gedaan, de cover is ontworpen, het manuscript is door Anneke print-klaar gemaakt voor de drukkerij en “Print-Art Ibiza” heeft goed werk geleverd.

Wat over is gebleven is de publiciteit, de reclame voor ons boek, en dat is iets wat we zelf niet in de hand hebben. We hebben niet de middelen en kunnen wat publiciteit betreft niet in de schaduw staan van de grote uitgevers met hun promotie- campagnes, interviews en presentexemplaren voor de boekbesprekers van magazines en kranten. Voor dit hangen wij af van goodwill, jullie mondelinge reclame voor ons boek en het doorgeven van dit bericht via e-mail en facebook. Bij voorbaat HARTELIJK BEDANKT!

 

En, als een terzijde, iedere familie heeft wel een “Oom-Jan-die-alles-al-heeft”. Wedden dat die oom Jan van jullie “In a Four Wheeled Bed of Flowers” nog niet heeft? 

En woont oom Jan in Artapoepoe of in Australië en is het opsturen van het boek – eerst naar Nederland en daarna nog eens naar Sydney – een kostbare en omslachtige bedoening? Geen probleem, wij versturen het boek rechtstreeks naar oom Jan en kunnen – indien gewenst – een aan ons gestuurd e-mail bericht voor oom Jan downloaden en in geprinte vorm met het boek meesturen. (een zelf geschreven kaart of brief via de post aan ons gestuurd, kan uiteraard ook bijgevoegd worden).

 

Het boek bestellen kan per e-mail:

bertvelthuis@telefonica.net

of schriftelijk:

Bert Velthuis, Buzon 48, Telepost, Paseo Vara de Rey 4, 07800 Ibiza, Spanje.

Na ontvangst van de bestelling sturen wij per omgaande informatie over de wijze waarop het verschuldigde bedrag naar onze rekening overgemaakt kan worden.

De prijs van het boek is € 12,00.

Verzendkosten binnen Europa zijn € 6,80 (rest van de wereld € 9,75).

 

Tot besluit een hartelijke groet en hopelijk tot spoedig.

 Slamat, B. Velthuis ’52