Op woensdag 21 november jl. vertrokken wij met 7 personen (Wolter en Josien Nijboer, Frits en Agnes Boerwinkel, Dolf en Hazel Metzelaar en Gerrit van de Klashorst) naar Ghana…

…om daar onze vriend Henri Wientjes ’68 en zijn eega Winnie te ontmoeten.
Henri, die inmiddels al ruim 40 jaar in Ghana woont, wilde ons graag het land en zijn leven daar laten zien, aldus geschiedde.

Op tijd arriveerden wij in Accra, alwaar wij snel door de diplomaten paspoorten controle werden geloodst. Daarna werden we met een busje naar het African Regent Hotel gebracht. Hier ontmoetten wij ook Henri en Winnie; het was meteen zeer geanimeerd en het Tiger-bier vloeide rijkelijk.

De volgende dag, donderdag, zijn we naar een dochteronderneming van Vlisco gegaan; GHANA TEXTILE PRINTING of wel GTP VLISCO, jullie wel bekend.
Deze gemechaniseerde exotische textiel fabriek, gebaseerd op de oude Indonesië Batik print, had ook nog enkele oude Ankersmit machines uit Deventer staan in hun niet meer gebruikte gedeelte van de fabriek als een soort museumstuk. Dus Deventer was ook daar vertegenwoordigd. Destijds gingen Fentener van Vlissingen en Ankersmit samen op in Vlisco en later overgenomen door eerst Unilever en daarna Gamma Holding. Het was een leuke rondgang. Het bedrijf houdt zich stand, maar heeft het erg moeilijk met die Chinese opkomst en goedkope troep!
Na de lunch naar MBK GREEN AND LEAVE. Dit is een Nederlandse groene planten- en groene grote bladerenproducent, waar Monstera groene grote bladeren en andere blad soorten drie keeer per week naar Nederland gevlogen worden en soms ook wat ficus soorten als potplant en Heliconia’s .Dat was natuurlijk met onze landbouwachtergrond leuk; Frits met zijn milieutheorie, Gerrit met zijn insectengedoe, net zoals op de Bannister coffeefarm, Arusha – Tanzania bij Erik Koster ’68, Wolter landbouwchemicaliën etc.
’s Avonds hebben we, samen met nog een aantal Landbouwers, heerlijk gegeten in een restaurant.

Vrijdag, de lange reis naar de Zaina Lodge in Mole National Park. 11.00 Uur op Accra airport, een uur later landen in Tamale en dan met twee busjes door naar de Lodge, waar we omstreeks 16.30 uur aankwamen. De Zaina Lodge is mooi gelegen op een heuvel, zodat je ver over de begroeide savanne kon kijken.
Voor de Lodge een paar poelen waar dieren kwamen drinken. Helaas geen olifanten bij onze aankomst.
’s Avonds bij het kampvuur onder volle maan genoten van een heerlijk buffet en daarna van een Afrikaanse dansgroep, tezamen met andere Landbouwers die ook reeds gearriveerd waren voor het WAK – 2018 – Ghana weekend.

Carpe Noctem 68 in Ghana
v.l.n.r. Gerrit van de Klashorst, Josien en Wolter Nijboer, Winnie en Henri Wientjes,
Frits Boerwinkel, Dolf en Hazel Metzelaar, Agnes Boerwinkel

Wij hebben met zijn allen een gezellig weekend gehad en mooie tochten in de omgeving kunnen maken. Een olifant gezien, ja,ja, (normaal tientallen en zelfs bij de tenten…!!) en vele antilopen, apen en warthogs.
Daarnaast is er veel gezwommen en genoten van spijs en drank. We hebben genoten van de ruimte en uitgestrektheid van de natuur en natuurlijk de stilte. De Zaina Lodge is een parel in Mole National Park.

Dinsdag zijn we terug gevlogen naar Accra en rond het middaguur van een heerlijke lunch bij Henri en Winnie in hun appartement genoten, daarna door naar het Royal Senchi Hotel, twee uur rijden boven Accra. Het hotel ligt aan de Volta rivier en is omgeven door een mooie tuin.

Woensdag hebben we een mooie boottocht gemaakt naar de Akosombo dam en genoten van de groene omgeving.
’s Avonds hebben we gedineerd in de mooie eetzaal en vele herinneringen opgehaald uit onze drie vervloekte jaren. Zelfs tante Jet kwam nog even om de hoek kijken.

Carpe Noctem 68 in Ghana

Donderdag weer terug naar Accra en afscheid genomen van Gerrit; hij had belangrijke besprekingen in NL. Wij zijn in de middag doorgereisd naar Elmina, 170km westelijk van Accra, gelegen aan de mooie kust. Hier verbleven we in het Coconut Grove resort. Van hieruit natuurlijk Cape Coast Castle en Elmina Castle bezocht, van waaruit de W.I.C. vele slaven heeft vervoerd naar de andere kant van de wereld; zeer indrukwekkend.

Na heerlijk genoten te hebben van zand, zee, zon en palmen, zijn we ’s avonds, na vijf dagen genieten, per KLM weer terug gevlogen naar het koude NL.
We hebben genoten en veel van het land kunnen zien, dank zij de goede planning van Henri en Winnie. Nogmaals dank voor de genoten gastvrijheid.
Jammer dat we niet compleet waren. Om verschillende redenen konden Erik en Heleen Koster, Frans van Eysinga en Arthur en Frederique van der Leij niet deelnemen aan deze reis.
We hebben goede herinneringen overgehouden aan Ghana; de Ghanees is vriendelijk en goedlachs en je kunt daar goed leven. Arm en rijk woont in Accra door elkaar en je voelt je niet bedreigt.

Deze reis was de afsluiting van het 50-jarig jubileum van Carpe Noctem en vriendschap.
Op naar de volgende 50 jaar! 

Slamat,

Namens Henri, Frits, Gerrit, Dolf en Wolter