In 2016 is voor de tweede keer een reis naar het eiland Java georganiseerd. Hier zijn de kiekjes van één van onze leden.

Verslag van Henk van Gelder

Na een lange vliegreis aangekomen in Surabaia op 9/9 vroeg.

Op 10/9 excursie gemaakt naar Malang. Daar het Tugu restaurant/hotel bezocht- vroeger de societeit voor KNNIL-officieren. Eerst onder leiding van eigenaar/beheerder een rondgang gemaakt door het historische gebouw en het oude uit de koloniale tijd stammende meubilair en inrichting bewonderd en vervolgens daar de lunch genuttigd. Na afloor een becaktour door de stad.

11/9 Naar Tretes. Markt bezocht en lunch gebruikt in het restaurant met uitzicht op de Penjouan vulkaan.Tretes is een recreatineel oord voor de Indonesiers voor de weekends en langer.

12/9 stadtour door Surabaia en vervolgens per trein naar Semarang. Oorspronkelijk zou AndeasFlach ons begeleiden, maar door ziekte van zijn vrouw ging dat niet door en moest er geimproviseerd worden.

13/9In Semarang bezochten wij het spoorwegmuseum eertijds het hoofdkantoor van de Ned. Indische spoorwegen en locomotiefmueum en het Chinese par gewijd aan de admiraal Sam Poo Kong.

14/9 Per bus naar Jokjakarta. Onderweg Fort Willem 1(BentengPendem, Borobudur en per Andong door kampong Candirejo, uitleg over Cassaveberfeiding, Xylophoon muziek.

15/9 –’s-middags/avond Ramayana opvoering met op de achtergrond de Prambanan. Vooraf diner in de open lucht en vervolgens de opvoering ook in de openlucht.

16/9 INjokyakarta: sigarenfabriek,zilverbewerking, batikatelier en kraton.

17/9 Solo stadtour: paleis en kunstgalerij (schilderingen) en museum

18/9 pertrein van Jokyakarta naar Bandung

19/9 –‘s-morgens tour naar de TankubanPerahu (=prauw) vulkaan. Zij, die in goede conditie waren daalden te voet af naar het verzamelpunt anderen gingen per bus mee. ’s-Middags naar de uitvoering van een angklung& poppenshow.

20/9 Per bus naar de Malabar theeplantage. Bij aankomst bij het huis van Boschga en het ernaast gelegen logeeradres werden wij verwelkomt met dansen uitgervoerd door een dansgroep Bezoek aan het graf van Bosscha langs de theevelden en de fabriek en bezoek aan een plantage “dorp”. ’s-Avonds genoten de Nederlanders op het terras van het woonhuis met brandy en kaas door Bo v, Elzakker van een heerlijke avond zoals wijlen de vroegere planters verstoord door een ouderwetse tropische onweersbui, die de stroomvoorziening uitschakelde. Personeelsleden kwamen aangerend met kaarsjes, wat het ook nog romantisch maakte gedurende de tijd, waarin een technisch ploegje de stroomvoorziening weer repareerde.

21/9 Met de bus over de Puncakpas naar Bogornaar ons hotel en met een plaatselijke Nederlander gegeten in een restaurant daar.

22/9 Bezoek aan Botanische tuin – vroeger geheten ’s-Lands plantentuin en na koffiepauze door naar de orchideeenkas daarna door naar Jakarta.

23/9 ;s-avonds afscheidsdiner in ouderwetse stijl in restaurant Oasis met stemmig koloniaal interieur – rijsttafel zoals, dat vroeger gemaakt werd.

24/9 naar Soekarno-Hatta airport