Na 10 jaar was het eindelijk weer zover; een ZimZamZaMaKUTE Kumpulan in Zuid-Afrika. Waren we 10 jaar geleden in Rustig net ten noordoosten van Pretoria, dit jaar werd het kamp opgeslagen in Stanford wat anderhalf uur rijden van Kaapstad ligt. De Kumpulan werd bezocht door 44 deelnemers.

Na eerst 5 jaar Pretoria is nu Kaapstad de stad waar ondergetekende al meer dan 7 jaar woont, inmiddels met vriendin Simone en 1 jaar oude Jorik. Kaapstad was tevens het beginpunt van de Kumpulan. Op woensdag avond 4 april kwamen daar de overland Lusaka – Kaapstad reizigers aan onder strakke leiding van Harry Entjes (‘86/2). Zijn team bestond verder uit de heren Jan van den Harst (’60) en Riekele Stobbe (‘63), en ook Derek van Walsem (‘94/2) uit Holland. Daarnaast uit Zambia Alexander Peeters (‘02/2), Arjan Muijs (‘04/2) en zus Elske (‘09/1). In 10 dagen zijn ze met twee min of meer degelijke auto’s aan komen rijden. Ze verbleven in de Deco Lodge tegenover mijn huis in Woodstock. Na een diner om de hoek in de plaatselijke kroeg vielen ze allemaal om van de slaap.

De koudste ZimZamZaMaKUTE Kumpulan ooit! 

De volgende dag was de vreselijke Zuidooster wind van de dag ervoor verdwenen. De zon scheen volop en het was een warme dag. De jonkies besloten om de dag op Tafelberg door te brengen, Jan en Riekele gingen op zoek naar een hoed voor Jan, hebben een boottrip gemaakt en een toeristische bustour door de stad. Harry moest de auto’s laten vertroetelen in de garage. Die avond hadden we afgesproken voor diner op de Waterfront met Noud Visschers (‘92/2) Janneke Rutten (‘98/1), Dennis Beunk (‘82/2), Jane en kids. Later die avond kwamen ook Carianne de Boer (‘86/2) en zoon Syen uit Zambia en Alexandra Vennekes (vriendin van Noud) uit Nederland aan. Voor Arjan, Elske, Alexander, Derek, Janneke en ikzelf eindigde de nacht in een kroeg in Long Street om een uur of 4:00.

Op vrijdag 6 april zou de Kumpulan dan officieel beginnen en we zijn rond 10 uur vertrokken richting de Stanford Valley farm. Het is een prachtige route langs de Kaapse zuidkust. Wel werden we opgejaagd door wolken die vanuit de Atlantische Oceaan binnendreven. Dat was geen goed teken.

Kees de Wijn (’64), Coen (’52) en Veerle Schippers waren de dag ervoor al aangekomen op Stanford Valley. Kees moest natuurlijk de nasibikkerij voor die avond voorbereiden. Behalve de groep uit Kaapstad kwamen gedurende de middag ook de meeste andere Kumpulan gangers aan inclusief RDLV voorzitter Boudewijn van Elzakker (‘78/2) en Ingrid Maat (‘84/1) uit Nederland, Bas Romkes (‘87/2) en Greetje uit Zambia, Rob (‘51) en Lydia Gimbel uit Zuid-Afrika, Harko (‘79/2) en zijn vrouw Jan de Boer uit Zuid-Afrika, Marius (’53) en Heidi Roeterdink met de zus Ingrid uit Nederland, Hans Sportel (..) uit Zambia, en Han en Anje Zermatten met dochter Nannon uit Johannesburg. Daarnaast waren er ook Zuid-Afrikaanse dagjes mensen, Jan (‘54) & Gonda Bol en Marius (‘63) & Cherry Beltman. Ver na de nasibikkerij, rond middernacht, kwamen Henrik (‘90/1) en Carola de Koning aan. De KLM land pas om half 10 in Kaapstad dan nog een auto huren en anderhalf uur rijden.

Stanford Valley is een werkende boerderij met gastenverblijf. Iedereen had dan ook een eigen huisje en de jeugd kon kamperen. Het “Ou Huis” is gezamenlijke ruimte waar de maaltijden en drankjes werden geserveerd. De eerste maaltijd in die Ou Huis bestond uit de inmiddels beroemde nasibikkerij van Kees de Wijn, en vond plaats onderleiding van de oudste deelnemer Rob Gimbel. De dagen daarna aten we nog nasi en sambal omdat er gekookt was voor een kumpulan van 200 Nji Sri-ers, met aanhaag. Kees Saté en Nannon (assistent van Kees in de keuken), bedankt! Het weer was ook net zo lekker die vrijdagnacht en we hebben tot de kleine uurtjes verhalen van weleer uit de kast gehaald.

De volgende ochtend werden we wakker van de regen. Heel veel en harde regen. De temperatuur was inmiddels ook gedaald naar een graadje of 12 en dat zou het blijven tot maandagochtend. Het oorspronkelijke programma lag derhalve letterlijk in het water waardoor de boottocht op de Kleinrivier en het duiken naar haaien niet kon doorgaan. Derhalve maakte iedereen een eigen plan; sommigen gingen naar het Kreef Fees (kreeft feest) in Gansbaai, anderen hebben gewoon wat in de regen rondgereden of gingen shoppen in Hermanus en op een kaasboerderij. Ikzelf besloot met een aantal anderen om voor de openhaard twee dagen spelletjes te spelen met een glas rode wijn. Er werd volop gebridged en geklaverjast. Ook heeft Janneke Rutten (‘98/1) zaterdagmiddag ervoor gezorgd dat we de wijn meer kritisch gingen analyseren na haar fantastische wijnproeverij. Zondagmiddag was het meeblèren met goede oude Hollandse liedjes tijdens de “Raad de Plaat” competitie. De avonduren werden gevuld met het spelen van het kinderspelletje Stef Stuntpiloot maar om sterke drank natuurlijk. Enkele leden van de oudste generatie Nji-Sri-ers moesten ondersteund worden naar hun mandjes. Zelfs Carola viel tijdens het tandenpoetsen in het bad. Ach, je moet toch wat als het regent!

De cherry on the cake was toch wel zondagavond. Onder leiding van tafelheer Marius Roeterdink in zijn beste Afrikaans werd de Kumpulan besloten met een uren durende lullenpot. Elk RDLV lid van de aanwezige 3 generaties en een schoolgaand lid zong of schreeuwde zijn / haar jaarlied, of wat daar van over was. Ook kreeg de Kakdoos een nieuwe eigenaar. Voor een jaar is ie te bewonderen in Nederland! Riekele Stobbe en familie zit er namelijk op, en dit is dus de kans voor alle in Nederland wonende RDLV-ers die nog nooit de Kakdoos gezien hebben.

Maandagochtend scheen de zon weer en was het tijd om afscheid te nemen. We hebben allen genoten met volle teugen van de koudste Kumpulan in Afrika. Het leek soms meer een Semar weekend in de Ardennen gedurende de herfstvakantie. Volgend jaar zijn we weer in meer tropische sferen want dan zal de ZimZamZaMaKUTE Kumpulan plaatsvinden in Kenia. Ik hoop dat ook daar weer velen naartoe zullen trekken.

Tot volgend jaar!

Slamat, Boudewijn Goossens ’91 I

 

Aanwezig waren, waarvan sommigen 1 of 2 dagen:

 • Rob Gimbel ’51 en Lydia
 • Coen Schippers ’52 en Veerle
 • Marius Roeterdink ’53 en Heidi
 • Ingrid de Marinis, zuster van Heidi
 • Mirko de Marinis, zoon van Ingrid
 • Jan Bol ’54 en Gonda
 • Jan van der Harst ‘60
 • Riekele Stobbe ‘63
 • Marius Beltman ’63 en Cherry
 • Kees de Wijn ‘64
 • Boudewijn Elzakker ’78-2
 • Harko de Boer ’79-2 en vrouw Jan
 • Hans Sportel
 • Dennis Beunk ’82-2 en Jane + kids: Liola en Ty
 • Ingrid van der Maat ’84-1
 • Harry Entjes ’86-2
 • Bas Romkes ’87-2 en Greetje
 • Carianne de Boer ’88-1 en zoon Syen
 • Henrik de Koning ’90-1 en Carola
 • Boudewijn Goossens ’91-1 en Simone en zoontje Jorik
 • Noud Visschers ’92-2 en Alexandra
 • Derk van Walsem ’94-2
 • Janneke Rutten ’98-2
 • Alexander Peeters ’02-2
 • Arjan Muijs ’04-2
 • Elske Muijs ’09-1
 • Han en Anje Zermatten + dochter Nannon, onze speciale gasten
 • Zuster van Harry Entjes + partner kwamen zondag op bezoek.